Nowy rarytas dla wykwintnych podniebień, ślimaczy kawior!

Osobliwie przyrządzana ikra z ryb jesiotrowatych jest nazywana kawiorem. Wyróżnia się oficjalnie dwa warianty tego specjału: Black caviar oraz Red Caviar. Miano czarnego kawioru przysługuje jedynie spreparowanej ikrze pozyskanej z jesiotra. Natomiast kawior czerwony pochodzi od łososi, głównie pacyficznych. Już w pięćdziesiątych latach zeszłego wieku obserwuje się nagły spadek liczebności większości odmian jesiotra, zagrażający ich istnieniu. Spowodowało to wprowadzenie ścisłego limitowania połowów jesiotra. Zostały utworzone nawet wyjątkowe krzyżówki w hodowli, jak przykładowo bestery, krzyżówki sterleta z bieługą. Stanowią one również akuratne źródło ikry, niewiele ustępującej jeśli idzie o jakość w relacji do ryb z naturalnego środowiska. Można powiedzieć, że kawiorowy świat jest stosunkowo dostatni. Zatem dostawcy kawioru stoją przed znaczną presją, aby sprostać wymaganiom prawdopodobnych kontrahentów, szukających nowych wrażeń smakowych. Nowym konkurentem kawioru z ryb okazuje się ślimaczy kawior. Snails Caviar wytwarzany jest na bazie jajeczek ślimaka afrykańskiego. Ślimaki znoszą co roku po 100 jaj, co stanowi około 4 gramów. Z wielką cierpliwością hodowcy zobowiązani są do zebrania jajek jedno po drugim, by później, po sortowaniu przebrać uważnie tak żeby wybrać jedynie nieuszkodzone jaja. Wobec tego, dla przygotowania kila kawioru z jajeczek ślimaczych, niezbędne jest prawie 26000 białych jajeczek. Kolejny krok to laboratorium, w którym traktowane są roztworem soli. Tutaj pozyskuje się posmak z unikalną nutą deszczu w lesie z dębowym posmakiem, połączony aromatem naturalnych polskich lasów. Snails Caviar dostępny jest w 30 gramowych słoiczkach albo puszkach, zamkniętych i odpowietrzonych w kilku stopniach, co gwarantuje utrzymanie subtelnego zapachu przez kawior. W konsekwencji pięć deko kawioru ze ślimaka kosztuje circa trzysta zł.