Eleganckie przybranie stołu doniosłą częścią pierwszorzędnego przyjęcia.

Nakrycie stołu nie jest obowiązkiem zarządzającego kuchnią, jednakowoż ta wiedza przy większych obiadach jest dla gospodyni potrzebna. Stoły powinny być ustawione wzdłuż pokoju jadalnego, jeśli zaś pokój nie jest dość długi, można ustawić w podkowę. Po nakryciu obrusem stawia się na środku stołu wazon z kwiatami, kosze z owocami i kilka drobnych pieprzniczek i solniczek. Z brzegu stołu stawia się w pewnej odległości płaski talerz, na talerzu szykownie ułożoną serwetkę i ewentualnie bułeczka. Na prawo każdego zastawy łyżka, widelec i nóż, które trzeba zmieniać po każdej potrawie. Przed każdego nakryciem kilka różnych kielichów, adekwatnie do jakości jak i liczebności wina, które zostaną podane w toku przyjęcia oraz szklanek. Napoje należy porozstawiać w odpowiedniej odległości na stole, aby każdy z gości łatwo dosięgnąć mógł, nie deranżując sąsiada. Środek stołu jest najistotniejszym miejscem zatem od tego miejsca rozpoczyna obsługa serwowanie potraw. Każde 10 ludzi wymaga jednego obsługującego, prócz tego kolejni serwują sosy do potraw. Po zamianie talerzy, widelców i noży są serwowane następne dania. Po obiedzie oferuje się najczęściej do sąsiedniego pokoju kawę tudzież winiaki lub koniak. Na ciepłą kolację stół jest nakrywany na sposób obiadu, lecz nieraz przebywa się w mniejszych grupkach, a służba zanosi po małych stoliczkach serwetki, nakrycia, widelce, noże oraz obnosi przygotowane dania. niezmiernie u nas przyjęła się zimna kolacja. W takim przypadku organizowany jest bufet, przyozdabia elegancko w środku kwiatami, z boków należy ustawić konfitury, świeczki, a po bokach stołu talerze, serwetki, noże, widelce, łyżki no i ustawia się zakąski zimnej kolacji.